Irak'ta İş Yapacak Firmalarımız İçin Bilgi Notu, 20.06.2012
IRAK’TA İŞ YAPACAK OLAN FİRMALARIMIZA BİLGİ NOTU:
MERKEZİ IRAK İLLERİNDE OTURMA İZNİ
Öncelikle şu temel uyarıda bulunmak gerekir ki; Türk (müteahhit) firmalarının orta ve güney Irak illerinde (Musul, Anbar, Bağdat, Necef, Kerbela, Babil, Kut, Basra) üstlendikleri inşaat/taahhüt işlerinde, kuzeydeki Halil İbrahim Sınır Kapısından yerel gümrük idaresinin verdiği izinle Irak'a girmiş yabancıların (Türkler dahil) KESİNLİKLE çalıştırılmaması gerekmektedir.
Başka bir ifadeyle; çalıştırılacak yabancı (Türkler dahil) personelin pasaportunda, MUTLAKA merkezi Irak devletine ait geçerli giriş-vizesinin olması gerekmektedir.
Bu çerçevede; merkezi Irak yönetimindeki illerde yapılacak işlerde istihdam edilecek Türk personele ikamet vizesi alınabilmesi için; aşağıdaki prosedürlere göre hareket edilmesi gerekmektedir;
1-Müteahhit firmanın bir kamu kurumundan iş alması halinde, çalıştıracağı Türk personele oturma izni için işveren (proje sahibi) kamu kurumuna yazılı müracaatta bulunması gerekmektedir.
Müracaat yazısında; projede çalıştırılacak Türk personelin isim ve pasaport numarası belirtilmek suretiyle sözkonusu Türk personele oturma izni verilmesi için Irak İçişleri Bakanlığına (İl İkamet Dairesi) muhatap bir yazı yazılması talep edilir. (Veya, istihdam edilecek Türk personelin listesi işveren kuruma onaylatılabilir)
2-Irak'ta ofis/şube açan ticaret firmalarımızın ise, istihdam edecekleri Türk personele oturma izni alabilmesi için ilk aşamada Irak Ticaret Bakanlığına (Yabancı Şirket Tescil Dairesi) yazılı başvuruda bulunması gerekmektedir.
Ticaret Bakanlığının İçişleri Bakanlığına (İkamet Bürosu) yazacağı yazıda; oturma izni verilmesini teminen, istihdam edilecek Türk personeliyle ilgili bilgiler iletilir.
Özetle, kamuya iş yapan firmalar, çalıştıracakları yabancı personel için işveren kamu kurumu kanalıyla İl İkamet Bürosuna müracaat etmesi gerekmektedir.
**Mezkur kamu kurumları nezdindeki işlem sürecinin, Türk firması yetkilisi tarafından takip edilmesi gerekmektedir.
3-Türk inşaat firmasının Iraklı özel bir firma ile iş yapmasıdurumunda ise, projede çalıştırılacak Türk personeliyle ilgili “oturma izni başvuru ve işlem süreci” bu defa Iraklı firma yetkilisi tarafından takip edilecektir.
4-Irak'a turistik vize ile geçici giriş yapan yabancıya oturma izni verilmediğinden, bahsekonu yabancının Irak’tan çıkış yapması ve çalışacağı şirket tarafından oturma izninin alınmasını müteakip ülkeye yeniden giriş yapması gerekmektedir.
5-Özetle, Irak'a (Musul, Kerkük, Bağdat ve güney illerde) çalışmak üzere geleceklerin, pasaportlarında Irak devletinin geçerli giriş-vizesine sahip olması, ve bunun yanısıra, Irak'ta oturma vizesine de sahip olması gerekmektedir.
***İkamet Bürosu; her ilde bulunmakla birlikte, Bağdat'ta Sadun Caddesinin sonuna doğru “National Theatre” binasına yakın sokaktadır.
IRAK'A (Musul, Kerkük, Bağdat, Necef, Kerbela Ve Diğer Güney İllerine) KARAYOLUYLA GELECEK VATANDAŞLARIMIZ İÇİN AŞAĞIDAKİ ÖNLEMLER ÖNEMLE TAVSİYE OLUNUR.
1- Karayoluyla; Habur Gümrük Kapısı üzerinden Irak’a (Zaho-Duhok-Erbil-Süleymaniye haricindeki şehirlere) geleceklerin, Irak’ın Türkiye'deki (Ankara/İstanbul/Gaziantep) konsolosluklarından MUTLAKA ülkeye giriş-vizesi alması gerekmektedir.
Çünkü, Irak’a Habur Gümrük Kapısı üzerinden giriş yapan yabancılara, İbrahim Halil Sınır Kapısında kuzey bölgesi yerel gümrük idaresi tarafından verilen giriş izni, kuzey bölgesi haricindeki diğer illerde kabul görmemektedir.
İbrahim Halil Gümrük Kapısında verilen giriş izni SADECE Zaho, Duhok, Erbil ve Süleymaniye illerinde geçerlidir.
Dolayısıyla, merkez ve güneydeki şehirlere (Musul, Kerkük, Bağdat, Necef, Kerbela, Babil, Basra vs) gitmek üzere, Irak’a karayoluyla giriş yapacak vatandaşlarımızın gümrük kapısına gelmeden önce, ülkemizdeki Irak konsolosluklarından MUTLAKA giriş-vizesi alması önemle tavsiye olunur.
Aksi takdirde, merkez ve güney şehirlerinde polis/asker tarafından pasaportların vizesiz olduğunun tespiti halinde, yabancı şahıs direk cezaevine gönderilmekte ve dava süreci başlamaktadır.
2-Uçakla; İstanbul’dan Irak’a gelecek umuma mahsus pasaport hamillerine havaalanlarında giriş-vizesi düzenlenmektedir.
ANCAK, resmi pasaport (diplomatik, hususi, hizmet) sahiplerinin Irak'a gelmeden önce Türkiye’deki Irak Temsilciliklerinden MUTLAKA giriş-vizesi alması gerekmektedir.
(umuma mahsus pasaportlar için Musul, Bağdat Havaalanında 30 gün süreli, Erbil Havaalanında ise Erbil ve Süleymaniye’de geçerli 10 gün süreli tek giriş vizesi verilmektedir),
3-Erbil veya Süleymaniye Havaalanından Irak’a giriş yapan yabancıların, yine bu havaalanından çıkış yapması gerekmektedir. (Bu kişilerin, merkez ve güney illerine seyahat edecek olmaları halinde pasaportlarında Türkiye’deki Irak Temsilciliklerinden alınmış giriş-vizesi MUTLAKA aranmaktadır.)
4-Pasaporttaki giriş vizesinin süresi dolmadan ülkeden çıkış yapılması gerekmektedir.
5- Merkezi Irak illerinde (Musul, Kerkük, Bağdat, Necef, Kerbela, Hilla, Kut vs) iş yapan firmalarımızın (özellikle inşaat firmalarımızın) pasaportunda geçerli Irak vizesi olmayan yabancıları (bilhassa kuzeyden vizesiz giriş yapmış Türk işçiler dahil) çalıştırmamaları gerekmektedir.
SAĞLIKLI İLETİŞİM VE TİCARET:
Sağlıklı bir iletişim ve ticaret için başlıca tavsiyelerimiz;
**Firmanızın üretici/imalatçı olması, Iraklı firmanın ticaret için tercih sebebi olacaktır. (Hatırlatma: Irak’ta sabit hat telefonlar ve fax kullanılmamaktadır. İletişim aracı cep telefonudur)
|
<><>
>
FİRMA TESCİLİ
YABANCI ŞİRKETLERİN IRAK’TA OFİS/ŞUBE OLARAK TESCİLİ Irak’ta, yerli veya yabancı firmanın (temsilcilik ofisi/şube) tescili Bağdat’ta Ticaret Bakanlığı’nda yapılmaktadır.
Tescil işlemleri sadece Irak vatandaşı avukatlar tarafından yapılabilmektedir. Yabancı firmalar, merkezi Irak’ta (Musul, Kerkük, Selahaddin, Bağdat, Anbar, Necef, Kerbela, Babil, Diqar, Diyala, Meysan, Kut, Basra) ilk aşamada temsilcilik ofisi açabilmekte, bir kamu ihalesi almalarını müteakip, ilgili yerel/merkezi kamu kurumunun Bağdat’ta Ticaret Bakanlığına göndereceği yazıya istinaden temsilcilik ofisi, şubeye dönüşebilmektedir. (Kamu ihalelerine teklif veren yabancı müteahhit firmanın, Irak’ta ticaret siciline tescil edilmiş olması, ihalenin verilmesi sürecinde tercih sebeplerinden biri olmaktadır). Tescil işlemleri süresi 3-4 hafta sürmektedir. Merkezi Irak kapsamındaki hangi şehirde olursa olsun, yerel ya da merkezi kurumun açacağı kamu ihalesine girecek yabancı firmaların, Bağdat’ta Ticaret Bakanlığına ilk aşamada temsilcili ofisi olarak tescil edilmesi gerekmektedir. Ancak, yabancı firmanın “temsilcilik ofisi/şubesi”, Irak’ta ticari faaliyette (ithalat/ihracat/ticari satış) bulunamaz. Sadece, “ihale takibi ve ihale dosyası alımı ile tanıtım faaliyetleri” gibi gayri ticari hizmetleri yürütmekle sınırlıdır. Temsilcilik ofisi/şube, kamu ihalesi alması durumunda, üstlenilen proje inşaatında kullanılacak malzemelerin ithalatını yapabilmektedir. Bu itibarla; yabancı firmanın Irak’ta ticari faaliyette bulunabilmesi için, asgari bir kuruluş sermayesi ile ülkesindeki şirketten bağımsız ayrı bir firma (LLC vs) kurması ve Bağdat’ta Ticaret Bakanlığına tescil edilmesinin yanısıra, bu firmanın Irak’ta kurulacağı şehirdeki Ticaret Odasına da üye olması gerekmektedir. Şirket kurulumunda, yerel ortak zorunluluğu bulunmamaktadır.
Öte yandan; yabancı firmalar, temsilcilik ofisi/şube tescil işlemi sürecinde en çok "vekaletname" işleminde yanlış yapmaktadırlar. Firma yetkilisine ya da avukata, amacını ve kapsamını aşan "vekaletler" ya da verilen "yetkiler" mevzuat gereği Ticaret Bakanlığından geri dönmektedir. Bu durum ise tescil sürecinin uzamasına ve firmalar için zaman kaybına yol açmaktadır. Bu itibarla, firmalarımızın Türkiye’de vekaletname hazırlamadan önce Iraklı avukatıyla konuyu istişare etmesinde fayda görülmektedir.
NOT: Irak’ın kuzey bölgesindeki (Zaho, Duhok, Erbil, Süleymaniye) şehirlerde firma tescil işlemleri için Erbil Ticaret Ataşeliğimizle temasa geçmeniz tavsiye olunur.
NOT: Detaylı bilgiler için; Irak Trade Information Centre. |
<><>
>
Pazar - Perşembe
09.00 - 17.00
Ticaret Ataşeliği E-Posta: musul@ticaret.gov.tr
+ 90 312 292 29 29